Suomessa teatteri ja näytelmäkirjallisuus on melko uusi ilmiö verrattuna esimerkiksi Etelä- ja Keski-Eurooppaan. Lyhyessä ajassa Suomessa on kuitenkin ollut useita merkittäviä näytelmäkirjailijoita, joista osa on tehnyt runsaasti myös muuta tuotantoa ja jättänyt jälkensä maamme kulttuurihistoriaan.

Mika Waltari

Mika Waltari on varmasti yksi Suomen tuotteliaimpia kirjailijoita. Hän kirjoitti useita näytelmiä ja muuta kirjallisuutta, joista tunnetuin on todennäköisesti Sinuhe egyptiläinen. Waltari työskenteli uransa aikana myös toimittajana ja kirjoitti paljon erilaista propagandakirjallisuutta. Näytelmiä hän kirjoitti 30 kappaletta, joista tunnetuimpia ovat Akhnaton, auringosta syntynyt, Paracelsus Baselissa ja Yö yli Euroopan. Waltarin teoksia leimasi erityisesti niiden monipuolisuus, sillä osa oli hyvinkin poliittisia ja kantaaottavia, kun taas osa käsitteli kaukaisia, mystisiä aiheita, kuten muinaista Egyptiä.

Minna Canth

Minna Canth on yksi merkittävimmistä Suomen historian naishahmoista ja hänet tunnettiin sekä tuotteliaana ja ahkerana kirjoittajana, itsenäisenä ja edistyksellisenä ajattelijana että feministinä. Minna Canth on tehnyt myös merkittävää työtä suomenkielisen näytelmäkirjallisuuden uranuurtajana ja edistänyt suomenkielistä koulutusta. Canth kirjoitti useita teoksia niin kirjallisuutta kuin näytelmiäkin. Hän syntyi itse vaatimattomiin oloihin ja yhteiskuntaan, jossa tyttöjen koulutusta ja naisten oikeuksia rajoitettiin.

Canth kieltäytyi kuitenkin itse alistumasta perinteiseen naisen rooliin, missä elämäntehtävänä oli mennä naimisiin säädyllisen miehen kanssa. Hän kirjoitti kymmenen näytelmää, joista merkittävin oli Työmiehen vaimo. Näytelmä kritisoi runsaasti miehen valta-asemaa avioliitossa ja alkoholin käyttöä. Näytelmä aiheutti ilmestyessään paljon yhteiskunnallista keskustelua siitä, onko naisten asemaa yhteiskunnassa parannettava ja tasa-arvoa lisättävä.

Hella Wuolijoki

Hella Wuolijoki on varsinainen moniosaaja ja on toiminut näytelmäkirjallisuuden ohella myös poliitikkona. Hän kirjoitti teoksia muun muassa taiteilijanimillä Juhani Tervapää ja Felix Tuli. Hän toimi myös yleisradion pääjohtajana. Wuolijoki syntyi Virossa, mutta teki elämäntyönsä pääosin Suomessa. Hän oli poliittisesti hyvin vasemmistolainen.

Näytelmäkirjallisuudessa Wuolijoki tunnetaan erityisesti Niskavuori-näytelmistä, jotka käsittelivät Niskavuoren suurtilaa 1800-luvun lopussa ja 1900-luvun alussa. Wuolijoki tunnettiin erityisesti persoonallisista hahmoistaan ja hän kuvasti runsaasti vahvoja naisia. Hän toimi myös yhden modernin draaman pioneerin, Bertol Brechtin kanssa yhteistyössä. He kirjoittavat yhdessä näytelmän Herra Puntila ja hänen renkinsä Matti.