Maailma on täynnä näytelmäkirjailijoita, jotka ovat onnistuneet jättämään jälkensä historiaan merkittävällä tavalla. Koska teatteri on kehittynyt jo yli 2000 vuotta sitten, olisi mahdotonta käydä kaikkia kirjailijoita läpi läpi. Tässä artikkelissa esitellään kuitenkin muutamia merkittäviä näytelmäkirjailijoita eri aikakausilta.

Antiikin Kreikassa oli useita tunnettuja näytelmäkirjailijoita

Teatterin juuret ovat antiikin Kreikassa, ja sieltä tunnetaan vielä tänäkin päivänä merkittäviä näytelmäkirjailijoita, joista osa on esitelty erillisessä artikkelissa teatterista ja sen historiasta. Antiikin Kreikassa näytelmäkirjailijoita oli kuitenkin satoja ja osa heistä tunnetaan monia, vaikka heidän teoksiaan ei olekaan säilynyt nykypäivään.

Kreikkalaisen komedian isänä pidetään Aristofanesta (450–385 eaa) ja hänen 40 näytelmästään on säilynyt nykyaikaan jopa 11. Aristofanes tunnettiin ankarana julkisen vallan arvostelijana, joka tuli esille myös hänen näytelmissään. Hänen tunnetuin teoksensa on Lysistrate, jossa naiset julistavat seksilakon, kunnes rauha on saapunut Ateenan ja Spartan välille.

William Shakespeare

Maailman tunnetuin näytelmäkirjailija William Shakespeare (1564-1616) oli äärimmäisen tuotteilias ja järisytti maailmaa omilla teksteillään. Hänen näytelmänsä ovat säilyneet erittäin hyvin nykypäivään ja niitä esitetään edelleen ahkerasti teattereissa ympäri maailman.

John Dryden

John Dryden (1623-1700) oli yksi modernin ajan alun näytelmäkirjailijoita. Hän kirjoitti paljon myös näytelmäkirjaillisuutta, mutta parhaiten Dryden tunnetaan satiiristaan ja runoistaan. Hänellä oli niin merkittävä vaikutus kirjallisuuteen, että puhutaan jopa Drydenin ajasta. Hänen näytelmiinsä kuului muun muassa poliittinen satiiri Absalom and Achitophel .

Aphra Behn

Englantilainen Aphra Behn (1640-1689) oli näytelmäkirjailija ja yksi ensimmäisiä naisia, jotka kykenivät elättämään itsensä kirjoittamalla. Hän kirjoitti kaiken kaikkiaan 18 näytelmää. Hän käsitteli muun muassa paljon naisten asemaa avioliitossa ja tukahdutettuja seksuaalisia haluja. Suomessa on esitetty Behnin näytelmä Veijari eli karkotetut kavaljeerit.

Arthur Miller

Yksi modernin ajan merkittävimmistä näytelmäkirjailijoista oli Arthur Miller (1915-2005), joka käsitteli näytelmissään erityisesti perhettä, erilaisia arvoja, niiden muuttumista, rakkauta ja yhteiskunnallisia asioita. Hänen tunnetuin näytelmänsä on Kauppamatkustajan kuolema, joka on saanut myös Pulitzer-palkinnon. Milleriä yritettiin toistuvasti Yhdysvalloissa painostaa ilmiantamaan kommunistiystäviään, mutta hänen kieltäytyessään, hän sai tuomion ja joutui Hollywoodissa työkieltoon. Miller oli myös naimisissa Marilyn Monroen kanssa muutaman vuoden ajan.